Voorlichtingsbijeenkomst Pilot

Afgelopen woensdag (22 februari) is er een voorlichtingsbijeenkomst geweest op Landgoed Ekenstein met leden die zich de afgelopen periode hebben aangemeld voor deelname aan de pilotprojecten. De belangstellenden waren op persoonlijke titel uitgenodigd. 

De voorbereidingen voor de pilot zijn de laatste maanden in een stroomversnelling gekomen. Het werd dus hoog tijd om de belangstellenden te informeren over de laatste stand van zaken. Het was een constructieve bijeenkomst: de aanwezigen kwamen met goede suggesties en vragen. Het bleek dat er bij vrijwel alle aanwezigen veel onduidelijkheid is over de beginfase van het versterken. Zit ik nu wel of niet in de versterkinigsopgave? En zo ja, in welke fase zit ik dan precies? Opname? Planning? Versterkingsadvies? Kortom veel onduidelijkheid. Terwijl deelname aan de pilot alleen kan als er ook versterken in de geplande werkzaamheden zit, naast schadeherstel, verduurzaming en/of restauratie. Hierover binnenkort meer.

Ingegaan is ook op de keuzemogelijkheden die een eigenaar heeft: Eigenaar Kiest Bouwer, Werkproces Versterken Erfgoed of de Integrale Aanpak Erfgoed. De eerste twee zijn van het NCG en deze heeft hierin de leiding, de laatste is van de vereniging. Hierin is de eigenaar de opdrachtgever. Ondersteund door een restauratie architect. Er is kort ingegaan op de voor- en nadelen van de drie mogelijkheden. 

Aan de hand van een presentatie is door de voorzitter en de kwartiermaker ingegaan op de verschillende aspecten van de pilot. HIerbij is een antwoord gegeven op onder meer de onderstaande vragen:

 • wanneer gaan de eerste pilots van start?
 • hoe worden de deelnemers aan de pilot geselecteerd?
 • wat wordt er van mij verwacht als ik meedoe met de pilot?
 • hoe verloopt het pilot project?
 • wat is de rol van de VGME?
 • in hoeverre heb ik nog te maken met het NCG en/of het IMG?
 • op welke ondersteuning kan ik rekenen tijdens de pilots?
 • hoe is het financieel geregeld? Waar moet ik rekening mee houden?
 • zitten er risico’s aan voor mijzelf als ik meedoe aan de pilot?
 • wat als er sprake is van een oud schadegeval?
 • wie bewaakt de professionaiteit?

Er is uitgebreid ingegaan op de selectie procedure voor deelname aan de pilot. Op basis van de reacties van de aanwezigen en op een eerder gesprek met een aantal restauratie architecten, is besloten de procedure op een aantal punten aan te passen. Hierover in een latere bijeenkomst meer.

De presentatie van deze bijeenkomst kun je downloaden: klik hier om naar de download te gaan.
Hebt u belangstelling om ook aan de pilot mee te doen? Of wilt u meer informatie over eventuele deelname? Ga dan naar de betreffende webpagina door hier te klikken. Ook is het nog mogelijk om je aan te melden voor de pilot. 

Binnenkort zal er een tweede voorlichtingsbijeenkomst over de komende pilot worden gehouden.

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Alleen leden en donateurs kunnen opmerkingen plaatsen.

Wel eerst even inloggen om opmerkingen te plaatsen of te zien

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://groningermonument.nl/

 
 Let op:
als je bent ingelogd verschijnt er een menu met meer mogelijkheden voor leden en donateurs. Inloggen kan rechtsboven.