Kabinetsreactie op dinsdag 25 april...

Op dinsdag 25 april a.s. om 14:00 komt het kabinet met een inhoudelijke reactie op het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie. We zien met spanning uit wat het ons gaat brengen! Worden er daadwerkellijk verbeteringen aangebracht in het systeem? Wordt alles inderdaad milder, makkelijker en menselijker?

Parallel hieraan werkt onze kwartiermaker, samen met het bestuur, aan de afronding van de voorbereidingen van de pilot. aankondiging kabinetsreactieHet heeft even geduurd, maar qua snelheid kon het helaas niet anders. Zoals al eerder door de voorzitter gezegd "het liefst houden we de overheid op afstand, maar we hebben ze wel nodig". Ook voor het vastleggen van de spelregels waarmee we bereiken dat de "eigenaar weer op de bok zit". Hij is niet langer de bijrijder als het gaat om het oplossen van het versterken en schadeherstellen. Maar hij heeft nu zelf de teugels in handen. En de overheid wordt de bijrijder. Een fundamentele verandering in de aanpak. Een aanpak met drie belangrijke pijlers: de restauratiearchitect, het erfgoedloket en het erfgoedfonds.  
Een eigenaar kan natuurlijk ook kiezen om het versterken volledig uit handen te geven aan het NCG. De keuze is aan hem. Echter onze aanpak biedt hem ook de kans om de andere werkzaamheden zoals restauratie en verduurzaming op een gelijkwaardig niveau aan te pakken. Op de manier zoals hij het wil.

Zoals gezegd, de kwartiermaker is met de afronding bezig. De notities die de basis vormen voor de spelregels, zijn met de verschillende partijen in dit dossier al afgestemd. Partijen in dit dossier zijn met deze notities akkoord gegaan. Dat houdt in dat onze kwartiermaker alle afspraken, spelregels, etc. nu in het pilotplan gaat verwerken. Medio volgende week wordt het concept aan het bestuur voorgelegd.

Ook de selectie van de eerste 2 of 3 panden waarmee we de pilot gaan starten, is bijna afgerond. Dit op basis van een zorgvuldige selectieprocedure die zoveel mogelijk met betrokkenen is besproken. Kort daarna zijn we van plan om met de andere gegadigden de selectieprocedure verder te volgen. Uiteindelijk willen we dat er maximaal 15 panden aan de pilot mee gaan doen.

Waar we ons als bestuur nu over buigen, samen met de kwartiermaker, zijn de evaluatiemomenten. Het totale traject van versterken, restaureren en verduuzamen gaat al gauw twee jaar duren. Tot zolang kunnen en willen we uiteraard niet wachten tot deze aanpak voor alle andere erfgoedpanden beschikbaar komt. Dat moet eerder. Een grote uitdaging voor het bestuur!

Al met al ziet het er nu goed uit: als het meezit, staat de start van de eerste pilot gepland rond eind mei. Een pilot integrale aanpak: een aanpak waarin de eigenaar als opdrachtgever, gesteund door een zelf gekozen restauaratiearchitect, het zelf kan bepalen wat er aan zijn pand gebeurd. Zoals een architect onlangs zei: wij pleiten hier al bijna 10 jaar voor dat je het op deze manier moet aanpakken. 

De komende weken zullen we een aantal bijeenkomsten gaan plannen om e.e.a. verder toe te lichten. Bijeenkomsten waarbij ook architecten en bouwers bij worden uitgenodigd. Houdt daarom onze nieuwsbrieven en onze website in de gaten. 

 

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Alleen leden en donateurs kunnen opmerkingen plaatsen.

Wel eerst even inloggen om opmerkingen te plaatsen of te zien

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://groningermonument.nl/

 
 Let op:
als je bent ingelogd verschijnt er een menu met meer mogelijkheden voor leden en donateurs. Inloggen kan rechtsboven.