Schadepreventie

Display:

De veiligheidsrisico’s voor bewoners van het aardbe- vingsgebied blijven onzeker en moeilijk te schatten. Het veilig genoeg maken van woningen kan beter worden samengevoegd met de afhandeling van bevingsschade.

De versterkingsoperatie is onrechtvaardig. De gang van zaken is niet meer uit te leggen. Dat zeggen mensen die er beroepsmatig mee bezig zijn.

"Als de woningen worden opgedeeld in clusters, door te kijken naar de bouwperiode, de locatie, de soort muren (spouw- of dikke muren), uit hoeveel etages een huis bestaat en hoe het is opgebouwd (met hout of beton) weten ingenieurs grotendeels al hoe ze de versterking moeten aanpakken, stelt Bal. De volgende stap is dat de ingenieur met de bewoners en de architect om tafel gaat om samen uit te vogelen hoe het pand eruit komt te zien."

Bewoners boven het gasveld die meedoen aan verster- kingsproef Heft in Eigen Hand of opvolger Eigen Initiatief zitten vast in een stroperig proces.

De versterking van mogelijk 26.000 huizen in Groningen loopt niet, blijkt uit een nieuw verslag. In het dorp Krewerd gaat de versterking wel voorspoedig. Een bewoner en een architect gingen zélf aan de slag.

Met zichtbare tegenzin stemt de Lopster gemeenteraad in met het nieuwe versterkingsplan. Veel optimisme is er niet over de haalbaarheid van de plannen.

Oppositie- en coalitiepartijen in Midden-Groningen laten geen spaan heel van het versterkingsprogramma. ,,In dit tempo zitten we over 25 jaar nog in de shit.’’

Ondanks absentie van het symposium door de Corona crisis is dit boekje samengesteld voor digitale verzending en het drukken van een papieren versie.