pm detail 6Menig eigenaar is bekend met een aanbesteding van de uit te voeren werkzaamheden aan één of meerdere aannemers. In dit geval is het niet veel anders. Gezien de complexiteit van de versterkingsoperatie al of niet in combinatie met de restauratiewerkzaamheden is het aan te bevelen dat de eigenaar zich laat begeleiden door specialisten met kennis van aanbesteding. Dit kan de restauratie architect zijn. 

Een belangrijk gegeven is dat de aanbesteding niet via één van de instanties hoeft als de NCG, CVW of TCMG. En zeker niet via (één van) de aansprakelijke partijen. Het is primair de verantwoordelijkheid en de keuze van de eigenaar. 

De stappen in de aanbesteding zijn:

Marktorientatie

Nagaan welke aannemers/bouwbedrijven de opdracht zouden kunnen uitvoeren wat betreft ervaring en expertise. Je mag verwachten dat deze stap min of meer is gedaan tijdens het opstellen van het integraal herstelplan.

Aanvragen offertes

Een normale stap is het aanvragen van offertes bij een aantal aannemers/bouwbedrijven. De basis voor de offertre aanvraag is het integraal herstelplan, inclusief bestek, etc. 

Beoordeling offertes

De beoordeling van de verschillende offertes is een lastige klus. Waarop beoordel je een en ander. Ervaring van een restauratie architect is belangrijk. In theorie kan het zijn dat de offertes duurder zijn de raming van kosten zoals deze is opgesteld door de restauratie architect en welke de basis is van de claim die is ingediend. Er dient in dat geval een aanvulling op de claim te worden gemaakt en de claimprocedure dient weer doorlopen te worden. 

Gunning 

Als laatste zal de gunning plaats vinden aan de geselecteerde aannemer/bouwbedrijf. Hierin goede afspraken maken over de werkzaamheden, afrekening, meerwerk, fixed price, etc. 

Uitvoering

De uitvoering is een proces op zich: ook hierin is het belangrijk dat de juiste partijen betrokken zijn: restauratie architect als bouwbegeleider, gemeente of libau als vertegenwoordiger een gemeente. 

 

Dit onderdeel zal tijdens de pilot uitgebreid aan de orde komen.

 


Afdrukken   E-mailadres