pm detail 8

Het opstellen van een schadeclaim is een lastig onderdeel dat vooral overgelaten moet worden aan specialisten die de situatie goed kunnen inschatten en waaraan, juridisch gezien, veel haken en ogen zitten. Bovendien moet er voldoende kennis van het gebouwde erfgoed zijn om de kosten goed in te kunnen schatten.

Eigenaar

Onderdelen waar de schadeclaim betrekking op heeft zijn schadeherstel en schadepreventie. Restauratie werkzaamheden dienen apart gebudgetteerd te worden en vallen in principe buiten de claim. Voor de volledigheid wordt deze echter wel meegenomen in de claim.

Aansprakelijke partijen

Met de aansprakelijke partijen zullen goede en bindende afspraken gemaakt moeten worden over hoe de claim er uit moet zien, de te volgen procedure voor het indien, de beoordeling en de terugkoppeling. 

Beroepsprocedure

Indien een claim, geheel of gedeeltelijk wordt afgewezen, zal er een beroepsprocedure mogelijk moeten zijn. Eén van de stuurvariabelen is de mate van honorering van de claims. Dit wordt sterk beinvloed tijdens het opstellen van het integrale herstelplan. Het is verstandig om ook hierover met aansprakelijke partijen goede afspraken te maken over de inzet van specialisten. 

 

Dit onderdeel zal tijdens de pilot uitgebreid aan de orde komen.

 


Afdrukken   E-mailadres