De vereniging stelt zichzelf op dit moment vijf primaire doelen die in 2017 gerealiseerd worden

  • Het vormen van een formele vereniging met een wezenlijke achterban en opbouw netwerk, kennis en expertise (mei/juni)

  • Daar waar nu acute “calamiteiten” zijn m.b.t. erfgoed VGME nu al betrekken in de huidige procedures (ongoing)

  • Het zichzelf op de agenda plaatsen en verkrijgen van aandacht voor de vereniging bij de diverse organisaties die een betrokkenheid hebben in dit dossier (mei/juni). En het vervolgens doorontwikkelen tot een partij waarmee rekening wordt gehouden (2017)

  • De eigenaar staat centraal in het gehele proces en voert de regie over alle processen. Hij of zij wordt daarin professioneel ondersteund door een partij waarin de Eigenaar vertrouwen heeft

  • Het starten van overleg met betrokken partijen en het daarin voorstellen, toelichten en verder uitwerken van het door VGME ontwikkelde procesmodel (september/december)

Vereenvoudigd ziet het nieuwe 'schademodel of -protocol' er als volgt uit: in dit generiek model staat de eigenaar centraal en voert de regie over het gehele proces. Ongeacht of de eigenaar een privé persoon is of een private partij zoals een stichting. Dit vereenvoudigd model geeft in grote lijnen weer welke stappen de eigenaar moet doorlopen om het gehele schadeherstel en -preventie traject te doorlopen. Hierbij kan hij of zij al dan niet gebruik maken 

figuur procesmodel vgmevan een centraal aanspreekpunt: het Erfgoedloket.

In basis zal schade en preventie zelfregulerend zijn weg vinden, overeenkomend met een klein of groot restauratie project waar diverse eigenaren de nodige ervaring mee hebben. 

Er is echter één groot verschil: de vaststelling dat het nu om schade als gevolg van de gaswinning gaat én de financiering van het schadeherstelplan (is het restauratieplan in dit model). 

Het opstellen van het schadeherstel- en/of versterkingsplan (vergelijkbaar met restauratieplan) is de basis voor de claim naar de, voor de schade,  verantwoordelijke partijen. Dit plan, waarin het schadeherstel en schadepreventie uitvoerig wordt vastgelegd, wordt opgesteld door een team van experts zoals genoemd in het structuurmodel en vormt daarnaast ook de basis voor het aanvragen van vergunningen en de aanbesteding.Voor me

De eigenaar kan, in voorkomende gevallen, overige restauratiewerkzaamheden combineren met het schadeherstel en/of schadepreventie. Dit maakt de financiering ingewikkelder, maar niet onmogelijk. 

De eigenaar heeft in casu een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van zijn eigendom (dat is wettelijke vast gelegd). 

De eigenaar kan zelf de uitvoering ter hand nemen en één of meer delen uitbesteden aan derden. In onze visie speelt daarin de NCG, het CVW of het TCMG geen primaire rol maar, in voorkomende gevallen, een ondersteunende rol.

Verder is het één van de doelstellingen van de vereniging om dit gehele proces te faciliteren voor onze leden. Hierover moeten we afspraken maken met de belangrijkste stakeholders in het aardbevingsdossier.

 

Klik hier voor meer informatie over ons procesmodel

 


Afdrukken   E-mailadres