Met de stijgende gasprijzen en historisch lage gasreserves komt straks het moment dat er weer naar het Groningenveld gekeken wordt als winlocatie.
Aardgas gaat uiteindelijk verdwijnen, maar je huis verwarmen met waterstofgas wordt een prima alternatief. CV-ketel- en warmtepompfabrikant Remeha ontwikkelt al de eerste generatie waterstofketels die over een paar jaar te koop zijn. ,,Er is geen weg terug.’’
In zijn nieuwe rapport telt Deltares mogelijke gecombineerde effecten van trillingen van aardbevingen en verzakkingen als gevolg van de indirecte effecten niet mee. Een denkfout, stelt Willem Meiborg.
Laat u inspireren door andere monumenteigenaren die vertellen hoe zij de verduurzaming van hun monument hebben aangepakt. In de videoserie Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed komen eigenaren aan het woord die vertellen over de  verduurzamingsmaatregelen die zij hebben toegepast.   
Versterkingsexperiment Krewerd rolt volgende fase in: alle huizen in het dorp moeten aangepakt. 'Als het dan toch moet, dan maar in een keer goed'
„Er zijn heel veel mensen die het vertrouwen in de overheid kwijt zijn”, zegt demissionair premier Mark Rutte tijdens zijn bezoek aan het bevingsgebied. Rutte sprak in Loppersum met gedupeerden en instanties die gedupeerden bijstaan.
In veel Groninger dorpen gaat het de laatste decennia hard achteruit met de kwaliteit van de woningbouw. Die trend is nog niet ten einde, het lijkt zelfs alsmaar erger te worden. Het dorp Ten Post is exemplarisch, Peter Michiel Schaap en Peter de Kan gingen er kijken.
Abrupt afscheid nemen van aardgas als warmtebron, is niet zonder consequenties. Voor een goed verloop van de energietransitie kunnen we het beste ons verbruik matigen.Na de geplande sluiting van de kolencentrales lijkt de focus van de energietransitie nu te liggen op afscheid nemen van het gas. Alsof we, wanneer we van het gas afgaan, minder CO2 zouden gaan uitstoten.Niets is helaas minder waar. H...
Lees Meer
Huize Tocama in Uithuizen is gekraakt. Met hun actie willen de krakers de verloedering van door de staat opgekochte monumentale panden met aardbevingsschade aan de kaak stellen.Kraker Jan doet graag het hek van het landgoed aan de Dingeweg van het slot om een rondleiding te geven. Hij woont er nu enkele dagen met zijn vriendin en enkele medestanders en is bijkans lyrisch over het rijksmonument.Het...
Lees Meer
Maarten van Poelgeest: Huizen, kantoren en scholen gasvrij maken vlot nog niet. Dat moet anders, zegt Maarten van Poelgeest, die landelijk die transitie…
Overschild moest een schoolvoorbeeld van versterking worden. Een Utopia aan het Schildmeer onder leiding van de gerenommeerde architect Winy Maas. Nu het erop aankomt blijkt het onbetaalbaar omdat sterk gestegen bouwkosten niet worden vergoed.
In de eerste helft van 2021 hebben 19 eigenaren van rijksmonumenten in de provincie Groningen subsidie genoten voor groot onderhoud of restauratie van hun bezit.In sommige gevallen kreeg de eigenaar ook geld voor herbestemming of voor maatregelen om energie te besparen. In totaal is voor ruim drie miljoen euro aan financiële ondersteuning verstrekt.
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft de afgelopen vier jaar ruim een half miljard euro aan aardbevingsschades toegekend in Groningen en de kop van Drenthe. Ruim een kwart van dat geld belandde in de stad Groningen. Is dat vreemd?
Hoe vertel je mensen in het aardbevingsgebied dat er te weinig geld is om beloften over de aanpak van hun woning na te komen? Gemeenten moeten bij de versterking harde keuzes maken.Vertraging betekent opnieuw onzekerheid, ergernis en teleurstelling voor veel mensen die wachten op versterking van hun woning. ,,Ze vragen subsidie, maar de pot is aan de magere kant’’, zegt wethouder Roela...
Lees Meer
Er is veel belangstelling voor het Groninger Natuurfonds, het fonds dat stichting Het Groninger Landschap in het leven heeft geroepen om haar 85-jarig jubileum te vieren.
 
 Let op:
als je bent ingelogd verschijnt er een menu met meer mogelijkheden voor leden en donateurs. Inloggen kan rechtsboven.