Onlangs stond dit artikel in het Dagblad van het Noorden, geschreven door Theo Elsing. Hierin een duidelijk advies om niet zonder meer akkoord te gaan met een schikking. Tevens negen tips voor u als gedupeerde.

 

Het is maar net hoe je er naar kijkt en wat je er uit wilt halen. Onder de 6.000 schade gevallen bevinden zich veel gevallen bij wie het schadeproces al jaren loopt en meestal ook nog muurvast zit. Deze gedupeerden willen vooral een einde aan het gedoe en voor hen kan een aanbod van de NAM voordelig uitpakken. Vaak stelt de NAM een keuz (bijv. kiezen tussen arbitrage en een aanbod of kiezen tussen een contra en een aanbod). Bij deze keuze wordt dan niet verteld wat voor voorstel dit gaat zijn. Maar de overeenkomst tussen de NAM en Wiebes maakt dat de NAM iets van de gedupeerde nodig heeft. Dit geeft de gedupeerde een machtspositie om meer informatie over het voorstel te eisen en te gaan onderhandelen. Er zijn al gevallen bekend waarbij deze
manier van onderhandelen tot volledige vergoeding heeft geleid. Dat is een resultaat dat je kan nastreven en dan is het helemaal niet voordelig om, zoals Elsing zegt, per definitie niet akkoord te gaan met een schikkingsvoorstel.

De kern in het verhaal van Elsing is de erkenning van schade. Erkenning vindt op deze wijze geen plaats in de eerdergenoemde gevallen. Maar dat kan natuurlijk altijd als inzet van de onderhandelingen gebruikt worden. Daar hebben wij geen ervaring mee, maar om het op voorhand niet te proberen is niet verstandig: straks zitten er gedupeerden zonder erkenning en zonder vergoeding. Het is een kwestie van gewoon proberen uit te onderhandelen.

Uiteraard geldt altijd dat je het aanbod van NAM goed moet bestuderen en ze volledige informatie laat geven: zij hebben in dit geval de gedupeerden even hard nodig als de gedupeerden hen nodig hebben en dat is een positie die je als gedupeerde volledig moet benutten.

 

Het bestuur van de vereniging adviseert dan ook om voorzichtig te werk te gaan en niet op voorhand akkoord te gaan met het eerste aanbod.  U moet zich realiseren dat de NAM onder druk staat en, op dringend verzoek van minister Wiebes, de 6.000 lopende schadegevallen moet afronden vóór 1 juli a.s. Laat u echter niet intimideren door de NAM, CVW of NCG. 

 

Overigens hebben wij in een recent gestuurde brief  er bij de minister op aangedrongen om een Generaal Pardon af te roepen voor alle lopende schadegevallen. Juist omdat veel van deze complexe schadegevallen te maken hebben met erfgoed. Op dit moment hebben we hierop nog geen reactie gehad.

 

Is uw 'oude' schademelding inmiddels afgehandeld? Deel uw ervaring op ons forum zodat ook andere leden hiermee hun voordeel kunnen doen

Ga naar het forum 

 


Afdrukken   E-mailadres