spar loppersumDe dreigende sloop van het oude pand Hogestraat 4 in dé winkelstraat van Loppersum is aanleiding voor Wiebe (1955) en Peter (Pé) de Haan (1956) om herinneringen op te halen aan hun tijd in Loppersum, met foto’s, film, muziek en verhalen. Zij zijn op dit adres, waar hun ouders een slagerij hadden, geboren en hebben er tot 1970 gewoond. Maar ook willen ze enig ongenoegen uiten over gang van zaken die aanleiding is geweest tot de huidige ontwikkeling, die niet los gezien kan worden van de aardgaswinning.

 

1953 Save0557

 

Dreigende sloop

De dreigende sloop van het oude pand Hogestraat 4 in dé winkelstraat van Loppersum is aanleiding voor Wiebe (1955) en Peter (Pé) de Haan (1956) om herinneringen op te halen aan hun tijd in Loppersum, met foto’s, film, muziek en verhalen. Zij zijn op dit adres, waar hun ouders een slagerij hadden, geboren en hebben er tot 1970 gewoond. Maar ook willen ze enig ongenoegen uiten over gang van zaken die aanleiding is geweest tot de huidige ontwikkeling, die niet los gezien kan worden van de aardgaswinning.

In het meer dan 100 jaar oude pand aan de Hogestraat 4 was jarenlang een slagerij gevestigd, later uitgebreid tot supermarkt, gerealiseerd door aankoop in de jaren ’60 en verbouw van de aanpalende panden Hogestraat 6 en 8. De Albert Heijn supermarkt die er de laatste jaren was gevestigd, is in november 2015 verhuisd naar een nieuw pand, pal achter de oude supermarkt. Verkoopprijs van het oude pand, en het aardbevingsbestendig maken hiervan, speelden bij de verplaatsing een rol. Sindsdien staat het oude pand leeg en is er geen doorloop meer voor het winkelend publiek van supermarkt naar winkelstraat en vice versa.

Begrijpelijkerwijs gingen de gedupeerde ondernemers te rade bij het gemeentebestuur, dat uiteindelijk onder hun druk, en met de NAM als geldschieter, het pand aankocht en per 1 juli 2017 eigenaar is. Hiermee was de sloop eveneens zo goed als bezegeld, zonder een op dat moment duidelijk toekomstplan en inspraak van de overige dorpsbewoners.

Juist nu er zo veel panden in dit gebied noodgedwongen moeten worden gesloopt vanwege de aardbevingsschade, is het spijtig dat het voor dit dorp karakteristieke, meer dan een eeuw oude pand aan sloop ten onder dreigt te gaan. Desondanks beloven de gebroeders De Haan er een opgewekte, vrolijke avond van te maken. Ook hun muzikale activiteiten, die in dit pand al een aanvang namen, zullen deze avond niet ontbreken.

Lokatie

  • Ons Dorpshuis
  • Wirdumerweg 21
  • 9919 HB Loppersum

Datum:

  • donderdag 18 januari
  • aanvang 20.00 uur

Hoogstraat met pastorie