Vereniging Groninger Monument Eigenaren

-
De Vereniging Dorpsbelangen ”Siddeburen Vooruit” is momenteel druk bezig om de publiciteit te zoeken met betrekking tot de aardbevingsproblematiek. Als eerste wil dorpsbelangen meer bewustwording en herkenbaarheid bij de inwoners van het dorp Siddeburen en omgeving creëren. Dorpsbelangen Siddeburen heeft hiervoor onderstaande informatie opgesteld voor de inwoners van Siddeburen en...
Lees Meer
Het afwikkelen van langdurige aardbevingsschade in Groningen gaat bij honderden mensen zo moeizaam dat ze er moedeloos van worden. Er zijn zelfs gedupeerden die de provincie daarom verlaten, na acht jaar strijd over de schade.
Schadeherstel en versterking van woningen in het bevingsgebied moeten tegelijkertijd worden aangepakt. Dat vinden de meeste oppositiepartijen in Provinciale Staten van Groningen.
Eigenaren van panden met gasschade en funderingsproblemen moeten een redelijke en desnoods stevige tegemoetkoming in de kosten krijgen voor verbetering van de constructie.
De versterkingsoperatie is doordrenkt met wantrouwen van de overheid om te voorkomen dat bevingsgedupeerden te veel geld krijgen.Dat stellen Susan Top van het Groninger Gasberaad en PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in een reactie op het rapport van Gronings Perspectief over de ‘gekmakende’ versterkingsoperatie.
Medewerkers van instanties die de gaswinningsschade in Groningen afhandelen zijn gefrustreerd over het uiterst moeizame verloop ervan. Ze noemen het door de overheid bedachte systeem gekmakend en het welzijn van de gedupeerde Groninger zou niet vooropstaan.
De mensen die de aanpak van de bevingsproblematiek bepalen, zitten te veel in hun eigen cocon. Dat zegt onderzoeker Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), na een nieuwe publicatie van Gronings Perspectief. De luiken moeten open.
Onderzoek RUG: Voor het eerst spreken professionals zich uit over hun werk in het Groningse aardbevingsgebied. Hun werk is 'gekmakend' door onderling…
De provincie legt dit jaar 4 miljoen euro op tafel voor het onderhoud en de verduurzaming van karakteristieke panden in Groningen.Het gaat om bijzondere panden die door de gemeenten op een lijst zijn gezet. Particulieren kunnen aanspraak maken op de helft van hun kosten voor onderhoud en verduurzaming tot een maximum van tien mille. Voor boerderijen geldt hetzelfde tot een bijdrage van hooguit twi...
Lees Meer
Erfgoedvereniging Bond Heemschut maakt zich zorgen over de verkoopprocedure van tachtig rijkspanden in de vroegere strafkolonie Veenhuizen. De vereniging pleit voor meer inzicht in de verkoop. Ze is namelijk bang dat een belangrijk stuk erfgoed aan de hoogste bieder wordt verkwanseld.
Mooi dat er iets gebeurt, maar eerst zien en dan geloven. Dat is de reactie van de 19-jarige Esmeé Brouwer uit Slochteren op het plan om smartengeld uit te keren aan kinderen in het aardbevingsgebied.
Het gebeurt al. En het gebeurt al veel langer – in Groningen, waar als gevolg van de bodemdaling en aardbevingen die de gaswinning heeft veroorzaakt, inmiddels duizenden mensen met scheuren in hun woning, verzakte vloeren en kierende daken zitten. Er komt commissie na commissie, die alles nog eens overdoet en de papierhandel weer doorschuift naar weer een nieuwe commissie – maar schot ...
Lees Meer
Aan de Poortweg in Oudeschans is een woonboerderij uitgebrand. Het rijksmonument is zwaar beschadigd geraakt en moet volgens een woordvoerder van de brandweer als verloren worden beschouwd.
De 88 huiseigenaren die onterecht een vergoeding voor de waardedaling van hun huis in het aardbevingsgebied hebben gekregen, hoeven deze niet terug te betalen. Het gaat om een totaalbedrag van 2 miljoen euro.
Er komt een proef waarbij eigenaren van monumenten in het aardbevingsgebied meer eigen regie krijgen bij het herstellen van schade en eventueel versterken van het pand. Met de proef gaat een vurige wens in vervulling van de Vereniging Groninger Monument Eigenaren (VGME).