Vanuit mijn werk bemoei ik mij zelden met de bedragen. Ik geef wel eens een inschatting maar de aannemer komt met een offerte en dat bepaalt wat het kost ongeacht wat de TCMG of wie dan ook zegt.
Mijn advies zou zijn om ruim uitstel aan te vragen en een aannemer een offerte uit te laten brengen dan weet je namelijk zeker of het voor dat geld kan (of niet).
Interessanter is of de herstel methode correct is. Dit heeft natuurlijk een zeer belangrijke invloed op de kosten maar ook op de duurzaamheid van herstel en het behoudt van monumentale waarden. Ook hiervoor geldt het advies uitstel aanvragen en advies inwinnen bij aannemer, erfgoedloket, Monumentenwacht of bijvoorbeeld een betrokken architect/adviseur.
Als vereniging weet ik niet of wij de herstel methodes moeten gaan beoordelen, dit zijn namelijk allemaal individuele beoordelingen. Wel zou ik bovenstaande kunnen proberen uiteen te zetten voor de nieuwsbrief. Ook zouden wij een stuk of wat rapporten kunnen verzamelen en met onze gezamenlijke kennis en ervaring tot een soort aandachtspunten checklist kunnen komen bij schade types (bijv. Schade metselwerk: herstel (methode) gebroken stenen, (toeslagen) type mortel, (toeslagen) snijwerk, stijger gerekend.....). Missen er zaken van de checklist is het aannemelijk dat er een zienswijze moet komen dus uitstel aanvragen en advies inwinnen.