Het Verdwenen Groningen is een project van Dagblad van het Noorden dat in kaart brengt hoeveel boerderijen, huizen en andere gebouwen door de gevolgen van de gaswinning verloren gaan. Ze inventariseren welke panden zijn gesloopt en worden bedreigd en vertellen de verhalen van de mensen die er leefden.

Als VGME sluiten we hier graag bij aan. Wij baseren onze inventarisatie van bedreigde en gesloopte monumentale, karakteristieke en beeldbepalende panden dan ook op de informatie die in Het Verdwenen Groningen wordt verzameld.

De Nederlandse overheid houdt namelijk niet bij welke gebouwen door de gevolgen van de gaswinning in Groningen zijn gesloopt of worden bedreigd. Het Rijk niet, de provincie niet, de gemeenten niet. De NAM en het CVW verstrekken nauwelijks informatie. De NCG erkent het belang van het erfgoed maar inventariseert zelf niet. Kortom, een waarheidsgetrouw beeld ontbreekt.

Dat de gevolgen van de gaswinning voor het bouwkundig cultureel erfgoed aanzienlijk zijn, hoeven we U niet uit te leggen. Het aardbevingsgebied staat er vol mee. Het vormt mede de identiteit van Groningen. Kerken die al eeuwen het aanzicht van de dorpen bepalen, boerderijen die stormen en oorlogen overleefden, eeuwenoude molens en borgen, unieke rentenierswoningen, volledige dorpsgezichten.

De database combineert de bevindingen van journalisten met gegevens die het publiek aandraagt. Zo ontstaat een groeiend en steeds vollediger overzicht van hoe de gaswinning het landschap van Groningen verandert en verarmt.

Informatie die de database kan verbeteren is bijzonder welkom. Iedereen (ook U!) kan informatie aanleveren. Tips, verhalen, foto’s, verbeteringen, alles is welkom op de site van Het Verwenen Groningen. De informatie wordt door journalisten gecontroleerd en aangevuld met gegevens die ze zelf verzamelen.

De database van Het Verdwenen Groningen is voor iedereen gratis te bekijken, te downloaden en te gebruiken. Het internetadres is: https://hetverdwenengroningen.nl


Afdrukken   E-mailadres