De Vereniging Groninger Monument Eigenaren (VGME) ziet in het afgelopen vrijdag, door de Nationaal Coördinator Groningen, gepresenteerde Erfgoedprogramma 2017-2012 een goede start. Er wordt aangegeven wat de overheid (in de persoon van het NCG) van plan is met door mijnbouwschade bedreigd Culturele Erfgoed in onze provincie.

 

Een herkenbare rode lijn geeft aan om vooral ook met verantwoordelijke & betrokken partijen in gesprek te gaan om de toekomst van monumenten, beeldbepalende en karakteristieke panden veilig te stellen, te behouden voor de toekomst maar vooral ook deze nu spoedig en goed in beeld te krijgen.

De VGME ervaart het bemoedigend dat zij door de NCG als een gesprekspartner namens haar leden gezien wordt. En dat er ruimte is om het VGME te betrekken bij de uitvoering van het programma. De Vereniging zal het programma kritisch benaderen en zo veel mogelijk opkomen voor het belang van de eigenaren van het Culturele Erfgoed; monumenten, beeldbepalende én karakteristieke panden. Het gaat tenslotte om zijn of haar eigendom, zijn of haar veiligheid en zijn of haar welzijn.

Zorgen heeft de VGME zeker nog wel met betrekking tot de genoemde criteria die gehanteerd zouden moeten worden in het licht van: schadeherstel & versterking versus sloop & vervangende nieuwbouw.

Daarnaast benadrukt de VGME dat oplossingen gekozen zouden moeten worden die aansluiten bij de huidige gebruikelijke aanpak van restauratie van monumenten waarbij de eigenaar (verantwoordelijk voor zijn eigen gebouw!) een regie rol mag en moet blijven spelen. En ondersteunende deskundigen niet enkel vanuit financieel-technische oplossingen denken maar ook vanuit cultureel/historische waarden en architectonisch verantwoorde monumentale oplossingen

Sloop in beeld

Het initiatief van het Dagblad van het Noorden ‘Het verdwenen Groningen’ met een publiekelijk toegankelijk databestand van huizen die als gevolg van de gaswinning zijn gesloopt, wordt omarmt door de VGME.

Als belangenvereniging willen zij graag een reëel beeld hebben van de teloorgang van het Culturele Erfgoed. Een overzicht van de feitelijke adressen, maar ook de verhalen die hierbij horen, zullen goed illustreren wat feitelijk plaatsvindt. Verdwenen erfgoed komt nooit meer terug en veroorzaakt een uitholling van het karakteristieke Groninger land.

Het initiatief past in één van de kernwaarden van onze Vereniging: openheid van informatie en transparantie bij het oplossen van de problematiek van de mijnbouwschade. Deze openheid is er nog lang niet en VGME zal zich daar blijvend sterk voor maken.

Contact

06 21 805 668
Hoge der A 5, 9712 AC Groningen

Discussies

Gemeentelijk monument wel/niet?
Beste leden, ons pand kan worden aangemerkt als gemeentelijk monument. Wie heeft...
Heeft u ervaring met de afhandeling van een 'oude'
Alle schademeldingen van vóór 31 maart 2017 moeten door de NAM en het CVW worden...
In hoeverre is het 150% criterium rechtsgeldig?
Voor het erfgoed geldt bij sloop of versterken een criterium van 150%. De vraag...

Ons archief

Leden en hun schade

leden en schade

Een overzicht van de leden en hun schades. U kunt in één overzicht zien welke leden met welk schadeproces actief zijn, dit hebben afgerond of niet van toepassing is. Tevens is woonplaats en emailadres zichtbaar. U kunt op deze manier onderling contact leggen om ervaringen uit te wisselen. Alleen toegankelijk voor leden.

Overzicht leden

ledenlijst

 Een overzicht van alle leden. Hier kunt u ook een selectie maken op naam, woonplaats, etc. Alleen toegankelijk voor leden. 

Ons logo

Wilt u weten waar ons logo van is afgeleid?

logo vvgme schaduw trans

profielgegevens

dorp 03 boven verloop

Eén van de speerpunten is het onderlinge contact tussen leden: voor het uitwisselen van kennis en ervaring. Maar ook om elkaar te helpen. Daarvoor is het belangrijk dat u uw profiel goed en volledig hebt ingevuld? Uw gegevens zijn beperkt zichtbaar voor andere leden. Niet-leden kunnen uw profiel niet bekijken.

Binnenkort ontvangt ieder lid een overzicht van zijn of haar gegevens zoals deze bij ons bekend zijn. Met de mogelijkheid deze aan te vullen of aan te passen.

Contributie 2018

Het is weer zover! U mag uw contributie voor dit jaar betalen. Dit geldt ook voor onze donateurs. 

Onze voorkeur gaat uit naar betalen met iDeal: klik hier. Wel eerst even inloggen: uw gegevens zijn dan al ingevuld.

Wilt u toch liever zelf overschrijven? Vergeet dan niet om het volgende te vermelden: uw naam, uw lidmaatschapsnummer en/of uw emailadres dat bij ons bekend is.

@Gr_monument

Contact met de leden

Bent u lid en hoort u amper iets van ons? Dan zit er iets niet goed in de onderlinge communicatie. Met regelmaat sturen wij een nieuwsbrief en houden u op de hoogte van de ontwikkelingen, bijeenkomsten, etc. Het kan zijn dat onze mail in uw spambox terecht komt. In dat geval adviseren wij u om even contact op te nemen met iemand die u kan helpen dit te voorkomen.

Het mailadres dat wij gebruiken is: nieuwsbrief@groningermonument.nl 

Oproep voor vrijwilligers

stad 02 boven verloop

Onze vereniging wordt volledig draaiende gehouden door vrijwilligers. Vrijwilligers die overtuigd zijn dat zij aan iets goeds werken: namelijk het behoud van ons mooie, waardevolle erfgoed. Dit wordt in hoge mate bedreigd door de versterkingsplannen van de NAM en de overheid.  

Wilt u zich ook sterk maken voor het gebouwde erfgoed en hebt u wat tijd over?  Wij kunnen vrijwilligers gebruiken met verschillende achtergrond en verschillende netwerken. Vrijwilligers die vooral gedreven zijn zich sterk te maken voor het behoud van het karakter van onze mooie provincie!

Interesse? Neem dan even contact op met ons.

 Binnenkort komt hier een overzicht van het type vrijwilligers waar de vereniging behoefte aan heeft  

 

 

Instructies invullen formulier
 uw naam  
 emailadres  
 titel  
 categorie  
 afbeelding  
 omschrijving  
 taal  
 bouwjaar  
 gebruik/type  
 locatiegegeven  
 straat  
 postcode  
 plaats  
 land  
 marker  
 kaart  
 latitude  
 longitude  
 captcha  
Spelregels voor het voordragen van erfgoed